‘De Omgevingswet is als een groot bord spaghetti’

Wie bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk werkt, heeft sinds een jaar of 2 geen vaste functie meer. Ook zijn er geen lagen meer binnen de organisatie. Joost van der Wal moest daar flink aan wennen, maar inmiddels is hij helemaal in zijn nopjes met deze nieuwe vorm van werken. Op dit moment is hij ambassadeur van de Omgevingswet. ‘Ik ben nog best wel op zoek naar hoe dit werkt, maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter.’

De ‘nieuwe’ werkwijze van Bodegraven-Reeuwijk werpt zijn vruchten af. In een interview vertelt Joost van der Wal over zijn ervaringen. Wat begon als een “boterham met de Omgevingswet” resulteerde in een halfjaar vol met nieuwe informatie en leersessies. De gemeente heeft zijn kansen en bedreigingen voor het toekomstige omgevingsplan geformuleerd. Daar hikken ze nog wel tegen problemen aan. Er blijft namelijk een hoop onwetendheid. Een omgevingsplan is een nieuw instrument. Ondanks dat er steeds meer voorbeelden zijn, is de gemeente nog niet zo bekend met de regels. Dat is heel anders dan wanneer je een bestemmingsplan schrijft. Daarom nam Joost van der Wal contact op met adviesbureau KuiperCompagnons. Per toeval kwam hij erachter dat zij een soortgelijk omgevingsplan maakten voor de gemeente Lansingerland, vlakbij Rotterdam. Van der Wal nodigde KuiperCompagnons uit op het gemeentehuis, om te vertellen over hun bevindingen.

Lees het hele interview op Aan de slag met de Omgevingswet. Wilt u net als Joost van der Wal ook inspiratie opdoen uit onze ervaringen ? We komen graag bij u langs. Neem voor meer informatie contact met Gerwin Gabry, of een van onze andere adviseurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.