De Omgevingswet, nu of nooit!

klok

De Tweede Kamer heeft in juli 2015 ingestemd met de nieuwe Omgevingswet. Dit betekent dat vanaf vandaag veel gaat veranderen in de gebiedsontwikkeling, ook al treedt de Wet pas in 2018 echt in werking. Nu al werken volgens de nieuwe Omgevingswet biedt grote voordelen.

Door een goede toepassing van de Omgevingswet wordt gebiedsontwikkeling een stuk eenvoudiger.  Een proactieve rol van de ontwikkelaar betaalt zich uit in snelle procedures, veel zekerheid en lage kosten. De grootste kans voor ontwikkelaars is straks de mogelijkheid om – op basis van vertrouwen – maximale ontwikkelvrijheid in een gebied te krijgen. Projecten als Almere Oosterwold laten nu al zien hoe dit in de praktijk kan uitwerken.

Maar de Omgevingswet kent ook bedreigingen. Niet alle gemeenten zullen optimaal voorbereid zijn op de nieuwe Omgevingswet. Binnen een gemeente waar de Omgevingswet niet goed wordt ingevoerd kan u te maken krijgen met grote vertragingen in het vergunningentraject. Om dat te voorkomen zal u zelf de regie moeten pakken. Hoe dat precies werkt onder de nieuwe Omgevingswet lichten wij graag toe tijdens onze themamiddag op dinsdag 6 oktober.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.